Egérárpa, vagy toklász

A nyári sétáltatás után gyakran tapasztaljuk, hogy főleg nagyobb szőrrel rendelkező kutyánk egyszer csak valamelyik lábára elkezd sántítani, a lábujj közeit gyakran nyalogatja. Hosszú, lógófülű kedvencünk pedig fejét egyre gyakrabban rázza, fülét egyre intenzívebben vakarja, esetleg még nyüszög is.

 

Ajánlatos ilyenkor végig gondolni, merre is járt kutyusunk, milyen növények fordulnak elő azon a környéken. Nagyon gyakori ugyanis az egérárpa előfordulása. Ez a kalászos növény alattomos egy teremtés. Hegyes toklásza utat talál magának az ebek lábujjai közötti részen, vagy a külső hallójáratban. Befelé, alakjából adódóan, roppant könnyen halad, kifelé viszont nem tud magától kijutni, mivel apró „kampók” helyezkednek el a toklászon. Súlyos esetben akár a kutyus könyökéig is felkúszik a bőr alatti szövetben a toklász.

 

Ilyen esetekben minél hamarabb forduljon állatorvoshoz, aki megfelelő eszköz segítségével eltávolítja a lábujjak közé befúródó idegentestet, illetve szükség esetén szisztémás gyulladáscsökkentő és antibiotikum adásával egészíti ki a kezelést. A szervezet ugyanis idegen anyagként ismeri fel a toklászt, megpróbál ellene fellépni. Egy gyulladásos folyamat alakul ki végül, amely hosszabb idő óta fennálló esetben baktériumokkal felülfertőződhet, s az elváltozás súlyosbodik.

 

Ha ebünk külső hallójáratába került a toklász, az egyre lejjebb és beljebb „furakodik”, helyi gyulladásos folyamatot indukál. Ennek következtében az állatunk fejét rázza, fülét vakarja. Természetesen hosszabb ideig fennálló probléma esetén itt is felülfertőződhet az elsődleges elváltozás különböző baktériumokkal, gombákkal. Ennek végeredménye egy nagyon makacs, erőteljes fülzsír-termelődéssel járó, bűzös gyulladás lesz. Az állatorvos miután a kórelőzményi adatokat felvette, otoszkópos vizsgálattal felméri a külső hallójárat állapotát, majd megkezdi a kezelést. Először is a fület kipucolja (ezt már a fül vizsgálata előtt megtesszük, hogy lássuk, mi is a helyzet odabenn), majd eltávolítja az idegentestet. Ezek után gondoskodik a megfelelő helyi (megfelelő fülcsepp és fültisztító oldat), illetve a szisztémás (gyulladáscsökkentő és antibiotikum) kezelésről. A gazdit pedig pontosan tájékoztatja, hogy folytassa otthon a kezelést, s mire figyeljen oda nagyon.

 

Séta után, vagy nagyobb füves területen történt játék után vizsgálja alaposan át kutyáját, nem vesz-e benne esetleg észre toklászt. S ha elváltozást észlel, minél hamarabb forduljon állatorvosához, hogy az eredményes kezelést minél hamarabb (lehetőleg a másodlagos elváltozások kialakulása előtt) meg tudja kezdeni!