Fültisztítás és fülgyulladás

Fültisztítás:

Gyakran felmerülő kérdés, főleg „kezdő” kutyatartók esetében, hogy kutyák esetében mit jelent a fülápolás.

Tudnunk kell, hogy normális esetben a kutyák fülében minimális fülzsír található, a fülkagyló belső felülete tiszta, váladékkel nem szennyezett, a fültő tájékának megnyomása nem fájdalmas.

Bizonyos időközönként érdemes ellenőrizni, hogy minden rendben van-e kedvencünk fülével. Az esetlegesen felgyülemlett fülzsírt óvatosan, gyermek fültisztító pálcikával, esetleg állatorvosunktól vásárolt speciális fültisztító oldat (használati utasítás szerint) segítségével távolítsuk el. Nem szabad azonban nagyon mélyre hatolnunk a pálcikával,s durva mozdulatokat tenni, mert esetleg sérülést okozhatunk állatunknak, s ezzel többel ártunk, mint használunk.

Ha fokozott váladéktermelésre, vagy a váladék színének megváltozására, esetleg bűzössé válásra leszünk figyelmesek, keressük fel állatorvosunkat!

Fülgyulladás:

Főleg kutyáknál, de ritkábban macskáknál is előforduló betegség a fülgyulladás, melynek hátterében számos tényező állhat.

Bizonyos egyedek esetében gyakrabban számolhatunk a fül megbetegedésével. Ezek a következők lehetnek:

  • Hosszú, lógó fül
  • A fülkagyló belső felét, illetve a külső hallójáratot is nagymennyiségű szőr fedi (ilyen egyedeknél ajánlatos a probléma megelőzése érdekében ritkítani, vagy teljesen eltávolítani a szőrszálakat)
  • Fokozott fülváladék-termelés
  • Bizonyos fajták (pl. németjuhász)

Ha ezek a hajlamosító tényezők önállóan, vagy több együttesen előfordul kedvencünknél, ajánlatos a fül állapotának gyakoribb ellenőrzése. Tudnunk kell azonban, hogy állataink igen nyilvánvalóan jelzik, ha fülükkel valamilyen probléma támadt.

A külső hallójárat gyulladását számos kórok kiválthatja. Leggyakrabban különböző idegentestek állnak a probléma hátterében, mint pl. toklász, homok, por, víz, esetleg szőr (a fül belső felszínén található szőrszálak a fülzsír hatására összecsomósodhatnak, így a hallójárat „szellőzése” csökken, s ez a másodlagos kórokozóknak kiváló környezetet biztosít). De különböző atkák, szőrtüszőatkák, allergiás folyamatok, esetleg a végbélmirigy gyulladása is előidézheti az elváltozást.

Ha kedvencünk füle begyulladt, a következő jellegzetes tünetek hívják fel figyelmünket:

  • Gyakori fejrázás
  • Az érintett fül gyakori vakarása
  • A fültő tájékának fájdalmassága
  • Fokozott fülzsír-termelődés, esetleg a váladék kifolyása a hallójáratból
  • Bűzös fülváladék

A fül belsejében kialakult változások pedig további kórokozóknak (baktériumoknak és gombáknak) teremti meg a megfelelő környezetet, így azok elszaporodva a folyamatot fenntartják, sőt súlyosbítják. (Gyakran fordul elő, hogy mire állatorvoshoz kerül az állat, az elsődleges kiváltó okot, mint pl. az atkák, már nem is lehet megtalálni, csak a másodlagos kórokozókat lehet mikrobiológiai vizsgálattal detektálni.)

Elhanyagolt, agresszív esetben a folyamat nem áll meg a külső hallójáratnál, hanem fokozatosan terjed befelé, s gyulladás alakulhat ki a közép- és belsőfülben is. Ilyen esetben a tünetek súlyosbodnak (az állat ferdén tartja a fejét, olykor egyensúlyozási problémái is lehetnek).

Ha ilyen elváltozást tapasztalunk kedvencünknél, azonnal keressük fel állatorvosunkat. Neki az első feladata a pontos oki diagnózis felállítása után (kórelőzmény felvétele, az alapos betegvizsgálat), hogy a kiváltó okot felkutassa, megszüntesse. Ezek után pedig célzott helyi (megfelelő hatanyagú fülcsepp, megbízható és hatékony fültisztító oldat) és általános kezeléssel (gyulladáscsökkentő, antibiotikum) hatékonyan fellépjen a gyulladásos folyamatok és kiváltóik ellen. A tulajdonost megfelelően tájékoztatni kell, hogy a helyi kezelést hogyan kell otthon folytatni, s mire kell nagyon odafigyelnie.

Általában a jól megválasztott gyógyszeres kezelés elegendő, s az állat meggyógyítható. Vannak azonban olyan makacs esetek, hogy a leggondosabb gyógyszeres terápiára sem reagálnak. Ilyen esetben különféle műtéti megoldások állnak rendelkezésünkre.