Amit a microchipről tudni kell…

Mi is az a microchip?

Házi kedvenceink tartós megjelölésére szolgáló, digitálisan kódolt számsor, melyet egy kapszula tartalmaz. Az állatba helyezett microchip számsorát egy speciális leolvasó készülékkel ellenőrizhetjük.

Kinek kötelező a microchip?

2004. július 3.-tól az EU-n belül csak microchippel megjelölt kutya, macska, illetve vadászgörény szállítható.
A védett állatfajok egyedeinek megjelölése hazánkban kötelező. S ennek is a leggyakoribb formája a microchippel történő megjelölés.

Miért hasznos a microchip?

A microchip behelyezése, illetve ellenőrzése után az állat útlevelébe vagy nemzetközi oltási könyvébe beragasztják a chipjének a sorszámát.
Ezenkívül egy számítógépes programba felveszik az állat azonosításáhz szükséges adatokat (név, faj, fajta, ivar, kor, szín, stb.), a chip behelyezésének dátumát, helyét, a tulajdonosok adatait, valamint az oltások meglétét. Ennek alapján tudják pontosan azonosítani kedvencünket, és a szükséges információkhoz hozzájutni pl. ha állatunk elveszett, s valaki rátalált.

Mekkora procedúra a microchip behelyezése?

Egy injekcióstűhöz hasonló, speciális eszköz segítségével gyorsan és könnyedén behelyezhető a microchip az állat bőre alá egy meghatározott helyre, ahol semmilyen zavart/elváltozást nem okoz.
Előfordulhat, hogy az állat mozgása következtében a microchip is változtatja helyét az állat bőre alatt. Azonban kedvencünk számára ez sem okoz semmilyen gondot. Legfeljebb az állat azonosítása tart kicsit tovább, mivel a leolvasóval meg kell találnunk a pontot, ahol a microchip „megbújik”.
A chip behelyezését (illetve a számítógépes rendszerbe való bevitelt) csak regisztrált állatorvos végezheti el. Állatgyógyászati Centrumunkban természetesen ez lehetséges!