A kutyák fontosabb fertőző betegségei

 • Veszettség: az emberre és más állattfajra is közvetlen veszélyt jelentő, gyógyíthatatlan, vírusos betegség, melynek előfordulása a rókák szájon át történő vakcinázásának köszönhetően jelentősen csökkent. Mivel a betegség gyógyíthatatlan, a megelőző védőoltásnak óriási jelentősége van. Hazánkban a kutyák évenkénti veszettség elleni oltását jogszabály írja elő!

 • Parvovírusos bélgyulladás: a betegséget igen ellenálló parvovírus okozza, mely a bélben található bélbolyhokat támadja meg elsősorban, és így a tápanyag emésztésében, felszívásában okoz problémát. A jellegzetes tünetekért is ez a bélgyulladás a felelős.
  A vírus a fertőzött kutyák bélsarával ürül és terjed, de emellett más módon (pl.: vírussal szennyezett kutyafekhely, cipőtalp, stb.) is behurcolható egészséges állatok közé.
  Általában fiatal (akár 4 hetesnél fiatalabb), 1 évesnél fiatalabb állatok betegszenek meg. Főbb tünetek: bűzös, véres, alig csillapítható hasmenés, hányás, hasi fájdalom, étvágytalanság, elesettség. A nagymennyiségű folyadékvesztés gyors kiszáradáshoz, majd hirtelen elhulláshoz vezet.
  Megfelelő oltási protokoll esetén előfordulása kizárható. Oltatlan kölykökben azonban ma is komoly gondot okoz, s gyakran az intenzív terápia sem jár sikerrel.

 • Szopornyica: bár a vakcináció elterjedése következtében előfordulása és jelentősége csökkent, mégis a fertőzés és a betegség különböző formái jelen vannak manapság is. Új járványok általában nagyvárosokban, sűrű kutyapopulációk esetében jelentkeznek.
  A vírus belélegzéssel, kutyáról-kutyára terjed, az első tünetek megjelenéséig eltelt lappangási idő akár 3 hét is lehet. Főleg fiatal ( Főbb tünetek: az orr és a szem váladékozása, köhögés, láz, hányás, hasmenés, étvágytalanság, levertség. Később a talppárnák megkeményedése, idegrendszeri tünetek, illetve rángógörcsök hívhatják fel rá a figyelmünket.
  A gyógykezelés gyakran csak átmeneti javulást okoz. A túlélő állatokban rendellenes fogfejlődés, rohamokig fokozódó görcskészség, illetve egyéb idegrendszeri tünetek maradhatnak vissza.

 • Fertőző májgyulladás: kutyáról- kutyára közvetlen terjedő vírusos betegség, mely az állat máját támadja meg és gyors elhulláshoz vezet.
  A betegségen átesett állatok jelentős fertőzési forrást jelenthetnek egészséges, nem vakcinázott társaiknak, mivel 6 hónapon át is üríthetik a kórokozót.
  A fertőzés iránt minden korcsoport fogékony, de gyakrabban fordul elő fiatal egyedekben.
  A kezdeti, általában jellegtelen tüneteket (étvágytalanság, rossz közérzet, magas láz, hányás, hasi diszkomfort/fájdalom) később a máj károsodására utaló sárgaság egészíti ki. Jellegzetes a szem kékes elszíneződése/ „elhomályosodása”a felépülő ebekben, amely azonban az idő előre haladtával elmúlik.

 • Leptospirosis: baktériumok (kutyák esetében 2 Leptospira faj fontos) által okozott fertőző betegség. Ezek a kórokozók fertőzött rágcsálók (patkányok) vizeletével terjednek, s az embert is megbetegíthetik, ha a fertőzött vizelet a bőrre kerül. A fertőződést követően a szervezetbe jutott baktériumok a vesét és a májat támadják meg, illetve az immunrendszer tagjai számára nehezen elérhető helyeken „bújnak meg” a szervezetben.
  Tünetek: elesettség, rossz általános állapot, magas láz, hasmenés, sárgaság. Nagyon súlyos esetben az első tünetek megjelenését követően az állat néhány órán belül elpusztulhat.
  Megfelelő gyógykezelés hatására a kutyák viszonylag gyakran és sikeresen felépülnek, viszont jelentős fertőzési forrást jelentenek a környezetük számára kb. 1 évig, a baktérium vizelettel való ürítése miatt.

 • Kennel-köhögés: elsősorban csoportosan élő (pl. tenyésztőknél), vagy rendszeresen csoportba járó kutyák (kiállítások, kutyaiskolák, kutyapanziók, parkok) rendkívül ragályos légzőszervi betegsége, amely bármely korú egyedet megbetegíthet.
  Köhögéssel, tüsszögéssel, illetve közvetlen érintkezéssel (pl. orr-orrhoz való érintése) terjed. Általában több kórokozó (kutya parainfluenza-, adeno-, herpes- és reovírusai, szopornyica vírusa, illetve a Bordatella bronchiseptica nevű baktérium) közösen felelős a tünetek kialakításáért.
  Jellegzetes tünetek: „száraz”, csattanó,érdes , görcsös köhögés; enyhe láz, étvágycsökkenés. Ha a betegség súlyosbodik, és tüdőgyulladás is kialakul, a köhögés jellege nedvessé válik.
  Ha a fertőzés tünetekben is megnyilvánul már,a kutyánknak minél nagyobb kényelmet, nyugalmat kell biztosítanunk, illetve a köhögést kell csillapítanunk. Súlyosabb esetekben komolyabb gyógyszeres kezelésre is szükség van, a másodlagosan kialakult szövődmények leküzdése érdekében.
  Állatgyógyászati Centrumunkban elérhető az Intervet által kifejlesztett új vakcina, melyet már 3 hetes kortól adhatunk(valamint vemhes szukák is gond nélkül vakcinázhatók vele), a kutya orrnyílásába kell applikálnunk, nagyon rövid idő alatt (72 óra) kialakítja a megfelelő védettséget, ezt követően pedig 1 éven át tartó, teljes védettséget biztosít a betegség ellen.

 • Lyme-kór: kullancsok csípése útján terjedő, baktériumos fertőzés, mely „vándorló” ízületgyulladást (egyik ízületről a másik ízületre terjedő gyulladás), ezáltal végtag fájdalmat és sántaságot okoz. Ez a tünet általában néhány napig tart, azonban bizonyos idő elteltével újra visszatérhet. Emellett elesettséget (az idegrendszer érintettsége miatt), „vándorló” bőrpírt (a szőrzet miatt ez viszont nem olyan szembetűnő, mint embernél), illetve szívizomgyulladást okozhat.
  A betegség, ha időben felismerik, gyógykezelhető, azonban itt is a megelőzésre kell fektetnünk a hangsúlyt. Ennek érdekében csökkentenünk kell a kullancscsípések számát.
  Rendelőnkben ehhez számos kullancsellenes készítmény áll rendelkezésére, melyek közül kiválaszthatja az Ön és kedvence számára a legjobb, legmegfelelőbb megoldást.Kutyák esetében Lyme-borreliosis megelőzésére már rendelkezésünkre áll vakcina is. Ezt a lehetőséget is választhatja állatgyógyászat centrumunkban kutyája egészségének védelmében.

 • Coronavírusos bélgyulladás: a parvovírusos bélgyulladáshoz hasonlóan ez a vírus is véres, intenzív hasmenéssel, hányással járó bélgyulladást okoz, főleg fiatal ebekben. A betegek általános állapota azonban jobb, a tünetek enyhébbek, a betegség lefolyása pedig sokkal kedvezőbb, mint parvovírusos fertőzés esetén.
  A coronavírus ritkán okoz önmagában megbetegedést, más fertőzésekhez csatlakozva viszont súlyosbítja az alapbetegség lefolyását.
  Ha a tünetek kialakultak, intenzív, infúziós kezelésre van szükség. A gyógyulási esély is sokkal kedvezőbb, mint a parvovírusos megbetegedéskor.

 • Tetanusz: a széles körben elterjedt tetanusz baktériumok által termelt toxinok (méreganyagok) fogékony szervezetbe jutva a harántcsíkolt izmok merevgörcsét okozzák, s végül, ha az állatot nem részesítik időben a megfelelő, intenzív, kórházi kezelésben, a légzőizmok görcse miatt fulladásos elhulláshoz vezet.
  A baktériumok a környezetben nagy számban fordulnak elő. Szaporodásukhoz oxigén nélküli (anaerob) viszonyok kellenek, ezért földdel szennyezett, mély, a felszíntől elzárt sebekkel rendelkező ebek esetén nagy a veszélye a betegség kialakulásának.
  Ezért minden mély, szennyezett, szúrt seb esetén keresse fel rendelőnket, hogy a seb felnyitásával, alapos kitisztításával, illetve megfelelő antibiotikumos kezeléssel megakadályozhassuk a baktériumok elszaporodását, valamint a méreganyagok termelését.
  Kiskutyáknál gyakran fordul elő ez a betegség a fogváltás időszakában, mikor is mindenféle tárgyat rágcsálnak, s az íny alá szúródó, szennyezett szálkák, stb. beviszik a kórokozókat a számukra ideális, oxigéntől elzárt területre.

 • Aujeszky-betegség: korábban sokkal nagyobb jelentőséggel bíró, gyakori betegség volt, melyet „álveszettségnek” is neveztek a veszettséghez hasonló tünetek miatt.
  A betegséget vírus okozza, melyet kutyáink nyers sertés hús etetése során tudnak felvenni. (A szigorú állatorvosi szabályozásnak köszönhetően a betegség visszaszorult, de olykor-olykor ma is találkozhatunk 1-1 esettel.)
  A fertőzött állatoknál tudatzavar, erős vakarózás (akár öncsonkításig menő) figyelhető meg, s a fertőződéstől (azaz a vírust tartalmazó nyers hús felvételétől) számított 3 nap alatt el is hullhatnak.
  Ezért soha ne etessünk kedvencünkkel nyers sertés húst!