Kutyák cukorbetegsége

Nagyon gyakori betegség, mely főleg a középkorú és idősebb szukákban fordul elő. Tudnunk kell, hogy bizonyos fajták (uszkár, tacskó, terrierek, spitzek, spánielek, puli, angol szetter, rottweiler) hajlamosabbak a betegségre, így egyedeikben sokkal gyakrabban kerül megállapításra a cukorbetegség, mint más fajtájú ebekben. A szukákban a cukorbetegség előfordulása gyakran a z ivari ciklushoz kötötten, a tüzelés utáni hormonhatások következtében alakul ki.

 • A betegség kialakulásában számos tényező játszhat szerepet, így például az elhízás, az immunrendszer bizonyos zavara (ennek következtében a Langerhans-szigetek inzulintermelést végző sejtjeinek csökkenése), a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganata, bizonyos környezeti hatások (pl. táplálkozás), bizonyos tartós hormonkezelések.
 • A cukorbetegségnek több formáját is megkülönböztetünk az inzulinszint, a vércukorszint, az állat kondíciója alapján. Ennek megfelelően beszélünk elsődleges (az inzulin termelésért felelős sejtek károsodása miatt kialakuló), illetve másodlagos cukorbetegségről (az inzulinnal ellentétes hatású egyéb hormonok túlzott termelése következtében kialakuló diabetes mellitus).
 • A betegség tüneteinek kialakulása hátterében minden esetben az inzulin hiánya áll. Ez lehet abszolút (a hormon képződésének, vagy kiválasztásának zavara miatt), vagy relatív (az inzulint megkötő receptorok elégtelen működése, vagy az ellenhatású hormonok fokozott termelése következtében). A tartós inzulinhiány a glükózanyagcsere mellett hatással van a zsír- és fehérjeanyagforgalomra.

Következmények:

 • Perzisztáló vércukorszint emelkedés
 • Cukorürítés a vizelettel
 • Csökkent glükóz tolerancia
 • Zavar a szervezet folyadék és ion-háztartásában
 • Szabad zsírsavak mennyiségének emelkedése
 • Ketonanyagok emelkedése a vérben és megjelenésük a vizeletben
 • A máj zsíros elfejulása
 • A fehérjeszintézis csökkenése
 • A sebgyógyulás romlik
 • Az állat szervezetének ellenállóképessége csökken
 • A májban és a perifériás szövetekben bizonyos enzimek aktivitása nő, míg másoké csökken. (ennek a betegség diagnosztizálásában is fontos szerepe van)

Klinikai tünetek: A kezdeti szakaszban a tartós vércukorszint emelkedés még nem jár klinikai tünetekkel. Kutyákban ezt az állapotot csak ritkán ismerik fel. A betegség előre haladtával azonban megjellenek a cukorbetegségre jellemző klinikai tünetek, amelyek az idő előre haladtával megfelelő gyógykezelés nélkül egyre súlyosabbakká válnak.

1.)Egyszerű forma: a kezdeti klinikai tünetek közé tartozik, hogy kutyánk sokat iszik és sokat vizel. Ennek következtében esetleg enyhe dehidráció is kialakulhat. Esetenként feltűnhet, hogy lehelet acetonszagú. Felhívhatja figyelmünket, hogy a kedvencünk fáradékonyabb, teljesítménye csökken. A betegség kezdetén ebünk többet eszik a megszokottnál, majd étvágya folyamatosan csökken. Ennek megfelelően kezdetben az állatunk elhízását, a későbbiekben pedig fogyását tapasztaljuk. Különböző bőrtünetek is vannak, melyek a cukorbetegségre jellemzőek. Ezek pedig a következőek:

 • Fénytelen szőrzet
 • Enyhe szőrhullás és a bőr korpázása
 • Esetleg gennyes bőrgyulladás.

Az immunrendszer gyengülése miatt hólyaggyulladás is kialakulhat másodlagos fertőzések következtében.
Régebb óta fennálló esetben a jellegzetes diabeteses lencsehomály mutatkozik, amely következtében a beteg kutya látása fokozatosan romlik, majd teljesen megvakul. További szövődmény, amely a szemet érinti, a retina károsodása.A vesekárosodása miatt a vizeletben a cukor mellett megjelennek a fehérjék is. Olykor pedig a perifériás idegeket érintő károsodás miatti mozgászavart, esetleg bénulást tapasztalhatunk.

2.)Komplikált forma: ebben az esetben a fent említett tünetek mellett még számos, más szervezet károsodásából származó tünetet figyelhetünk meg.

Diabeteses ketoacidosis: nagyfokú elesettség, bágyadtság, gyengeség, étvágytalanság, hányás, súlyos dehidráció, lihegés, aceton szagú lehelet, jellegzetes nehezített légzés (ritka és mély légzés), végül kóma jellemzi ezt a folyamatot.

Hiperozmózisos szindróma (>50 mmol/l vércukorszint esetén): nyugtalanság, mozgászavar, illetve görcsök alakulnak ki a vérplazma jelentősen emelkedett vércukorszintjének következtben.

Hasnyálmirigygyulladás: következtében hányás, hasmenés és hasi fájdalom jelentkezik. Az állat hasa nyomásra nagyon érzékennyé válik.

Exokrin hasnyálmirigy elégteleneség: a hasnyálmirigyből felszabaduló emésztőenzimek mennyisége jelentősen csökken, minek következtében az állat emésztetlen, savanyú szagú, zsíros fényű bélsarat és nagy mennyiségű gázt ürít.

Cushing-szindróma, vagy acromegalia tünetei is megfigyelhetőek bizonyos esetekben.

 • Diagnosztizálás: a kórelőzményi adatok, a klinikai vizsgálat, valamint a különféle laboratóriumi vizsgálatok (pl. vérkép vizsgálata, vér biokémiai vizsgálata, vizeletvizsgálat,terheléses cukor vizsgálat, stb.) alapján történik. Mindezek mellett azonban fontos utána járnunk, hogy mi a kiváltó, vagy háttérbetegség.
 • Gyógykezelés: fontos tudnunk, hogy a terápiát a kutya élete végéig folytatni kell, s rendszeres ellenőrző vizsgálatokra kell hordani.

Diétás takarmányozás: cukorbeteg állatunknak fehérjében gazdag (oka: a fehérjeszintézis csökkenése), magas rosttartalmú, összetett szénhidrátokat tartalmazó (ok: így a szénhidrátok lebontása elnyúlik, s nem olyan hirtelen emelkedik a vércukorszint) eleséget kell adni. Erről gondoskodhatunk házi készítésű eleséggel, vagy állatorvosi diétás tápoksegítségével is.

Otthon készített eleség: 70% főtt hús, 25% főtt rizs, krumpli vagy tészta, 5% zöldség, gabonapehely.

A takarmány mennyiségének és összetételének állandónak kell lennie. Testtömeg kg-ként naponta 10-50g eleséget kell kutyánknak adni, 4 egyenlő részre elosztva. S figyelnünk kell, hogy 1-1 adagot néhány perccel az inzulin injekció beadása előtt, 1-1 adagot pedig 3-4 órával később kell odaadnunk.

Inzulinterápia: minden esetben az állatorvos egyedileg állítja be a kutya számára szükséges inzulin mennyiséget. A vércukorszint helyreállítása és stabilizálása bizonyos súlyos esetekben hosszabb időt és intenzív kórházi terápiát igényel A helyzet stabilizálása után azonban a kezelést otthon a tulajdonosnak kell folytatnia. Természetesen minden érintett tulajdonost kellő képpen kioktatunk, hogyan kell szakszerűen állatát otthon kezelnie, s mire kell odafigyelnie. S megbeszéljük, mikor kell legközelebb ellenőrző vizsgálatokkal együtt rendelőnket újra felkeresni.

 • Mire számíthatunk, milyen a kórjóslat: a komplikációmentes, egyszerű esetekben a kórjóslat kedvező, de ebben az esetben is szükség van rendszeres kontroll vizsgálatokra, s nagyon sok múlik a tulajdonodon, s azon, hogyan tartja be az előírt szabályokat.
  A szövődményes esetekben általában rossz a kórjóslat.