Mit tegyek, ha öregszik az állatom?

Kutyáknál és macskáknál is eljön a pillanat, mikor bizonyos jelek arra utalnak, hogy bizony-bizony kedvencünk felett is eljárt az idő, szervezete már nem olyan, mint fénykorában, azaz megöregedett.

Az öregedés során a különböző szervek működése fokozatosan csökken az idő előre haladtával. Ennek eredménye, hogy állatunk fizikai állóképessége és terhelhetősége gyengül, a légzési kapacitása és a szív teljesítőképessége romlik, a veseműködése egyre jobban beszűkül, az immunrendszer védekezőképessége csökken, illetve különféle mentális zavarok is megjelenhetnek. Az öregedésnek ezekből adódóan számos következménye lehet, mint pl. az elhízás (főleg városi, ivartalanított szukák és kandúrok esetében), különféle daganatok gyakoribb megjelenése, cukorbetegség, látás és hallászavarok, fogproblémák, stb.

Mikor számít öregnek a kutyám vagy macskám?

Az öregség megállapításában kisállatoknál nagyon jelentős a testnagyság figyelembe vétele. Kutyák esetében ugyanis minél nagyobb testű egyedről van szó, annál hamarabb öregszik. Egy nemzetközileg elfogadott beosztás szerint az ebek a következő életkortól tekinthetők senoirnak:

 • Kisestű kutya (< 10 kg): 11,5 éves kortól
 • Közepes testű eb (11-25 kg): 10 éves kortól
 • Nagytestű kutya (26-45 kg): 9 éves kortól
 • Óriás fajták (>45 kg): 7,5 éves kortól.

Macskáknál nincs ekkora szórás a testméretben, ebből következik, hogy az öregség kezdetében sincs. A cicák 11 éves kortól számítanak idősnek. Természetesen itt is vannak kivételek. A perzsa- és a sziámi macska ennél az átlagosnál 1-2 évvel korábban öregszik.

Mik az öregség szemmel látható jelei?

A gazdinak a következő dolgok hívhatják fel a figyelmét:

 • Kedvence egyre többet alszik
 • A kisebb neszekre már nem figyel oda
 • Kevesebbet mozog, és nem olyan aktív, mint korábban
 • Bizonyos tanult dolgokat elfelejt

Abban az esetben, ha valamely szerv betegsége is fennáll, akkor az arra jellemző klinikai tünetekre is felfigyelhet a tulajdonos. Ilyen pl. cukorbetegség esetén a sok vízivás, sok vizeléssel együtt, valamint az eddig átlátszó szemlencse elhomályosodása.

Hogyan tápláljam idős állatom?

Fontos szem előtt tartanunk, hogy az idős kutyánk energiaigénye kisebb, mint fiatalabb társaiké. Erre nagyon oda kell figyelni, hogy az esetleges elhízást meg tudjuk előzni. Ezzel szemben a macskák energia igénye nem csökken a kor előrehaladtával, ráadásul náluk fokozatosan csökken a zsíremésztés, amelyet az állat nagyobb mennyiségű takarmányfelvétellel kompenzál.

Állatunk emésztése és a különböző anyagok hasznosulása általában csökken, ahogy egyre idősödnek. Érdemes olyan tápot vagy házi készítésű eleséget választanunk, amelyek nagyobb arányban tartalmaznak könnyen emészthető, teljes biológiai értékű fehérjét. Fontos emellett a megfelelő mennyiségű rost biztosítása is, hogy a „szorulást” is ki tudjuk küszöbölni.

A vese kiválasztóképessége is csökken az idősebb állatokban, ezért az öreg kedvenceink számára készített diétás tápok a normális tápokhoz képest kevesebb foszfort és nátriumot tartalmaznak.

Mivel a különféle anyagok, így a vitaminok hasznosulása is fokozatosan romlik, az idős egyedek vitaminigénye relatíve nagyobb, mint fiatal társaiké.

Sajnos az immunrendszere működése sem a régi már ebben a korban, s szervezetük nem tudod kellő hatékonysággal fellépni a különféle kórokozókkal szemben. Érdemes ennek ellensúlyozása érdekében természetes antioxidánsokat tartalmazó növényeket pl. céklalevet, fokhagymakivonatot, sárgarépát, sütőtököt, antioxidáns tartalamú készítményeket, vitaminokat adni. S ajánlatos a megfelelő makro- és mikroelem ellátásról is gondoskodni.

A helyes étrend kialakításához forduljon bátran hozzánk! A Zalai Állatgyógyászati Centrumban különféle időskori diétás tápokat is forgalmazunk, melyből kiválaszthatja a számára legkedvezőbbet.

Időskori szűrővizsgálat a Zalai Állatgyógyászati Centrumban

Sajnos a kor előrehaladtával állatainkban is egyre több betegség fordulhat elő. Annak érdekében, hogy az esetlegesen előforduló betegségeket minél hamarabb észre vegyük, és időben el tudjuk kezdeni a megfelelő kezelést, kedvencével érdemes legalább fél évente-évente felkeresnie rendelőnket.

Időskori szűrővizsgálatunk részei:

 • Általános fizikális vizsgálat
 • Minőségi vérkép vizsgálata
 • Vér biokémiai vizsgálata (karbamid, kreatinin, máj enzimek, fruktóz-aminoglikán)
 • Fogak állapotának vizsgálata

Természetesen, ha valamilyen elváltozást találunk, a pontos diagnózis felállítása érdekében egyéb diagnosztikai módszereket is igénybe veszünk.

Ezek után pontosan átbeszéljük, milyen esetleges otthoni teendők vannak, mellyel kedvence életminőségét javíthatja.