Macskák cukorbetegsége

A kutyákhoz képest lényegesen ritkábban fordul elő a macskákban a cukorbetegség, s főleg a hímekben jelentkezik. A nőstény cicákban, ellentétben a szukákkal, az ivari ciklus és a diabetes mellitus kialakulása között nincs kapcsolat. Macskáknál ennek a betegségnek a hátterében ugyanis majdnem minden esetben a hasnyálmirigy inzulint is termelő sejtjei által termelt másik anyag, az ún. amyloid felszaporodása okozza. Mindkét anyag termelését ugyanazok az ingerek befolyásolják, viszont az amyloid biológiai hatása az inzulinéval ellentétes.

 

Tünetek: hirtelen sokat vizet kezd el inni kedvencünk, valamint nagyon sokat vizel. (Sajnos ezeket a tulajdonos csak nehezen, kijáró macskáknál pedig nem is mindig veszi észre, a macska szokásai miatt.)

  • A cicák kezdetben sokat esznek és ennek következtében híznak, de a folyamat előrehaladtával náluk is, mint a kutyáknál, fogyás figyelhető meg.
  • A cicák esetében a diabeteses lencsehomály csak nagyon ritkán fordul elő. Gyakori szövődmény viszont a perifériás idegek károsodás, főleg a hátsó lábak esetén. Ennek következményeként a macska a hátsó lábával a csánkján áll.

 

Diagnosztizálás: a kórelőzményi adatokat, a klinikai vizsgálatkor tapasztaltakat és a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit összességében értékelve állítható csak fel a helyes diagnózis.

 

Gyógykezelés: a cicák esetében a diéta megvalósítása elég nehéz, mivel a macskák elég válogatósak. Ezért itt az elsődleges cél, hogy a kedvenc egyen valamit.

  • Macskák esetében a kezelés további része a kutyákéhoz hasonló, viszont az inzulinterápia náluk kevesebb problémával jár, mint kutyákban. Erre jó példa, hogy cicákban sokkal ritkább, hogy az inzulin beadását követően a vércukorszint jelentősen leessen, ellentétben az ebekkel.
  • Tudnunk kell azt is, hogy a cukorbeteg cica inzulinszükséglete változhat. Előfordulhat, hogy hetek-hónapok elteltével az állat állapota rendeződik, s a későbbiekben nem lesz már további gyógyszeres kezelésre szüksége. Viszont a betegség az idő múlásával kiújulhat. Ezért a cicák esetében is nagyon fontos a rendszeres állatorvosi kontroll!

 

Kórjóslat: általában kedvező.