Kutyák vakcinázása

Miért fontos a vakcinázás?

A kutyáknak számos fertőző betegsége van (parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis, veszettség, kennel-köhögés, lyme-kór…), amelyek esetében a megelőzés az elsődleges. Ha ugyanis a kutyánkat nem részesítjük megfelelő védőoltásokban, akkor a súlyos következményekkel járó fertőzések veszélye nagy.
Figyelnünk kell mindig arra, hogy kedvencünk mindig időben kapja meg a szükséges vakcinát, mert a megbetegedett állatot csak hosszadalmas, költséges módon lehet kezelni, míg bizonyos betegségek esetén a gyógykezelés kimenetele kétes, vagy egyáltalán nem lehetséges.

Immunitás, anyai védelem, vakcináció eredménye

  • Immunis=ellenálló egy állat abban az esetben, ha kicsi a valószínűsége annak, hogy egy adott betegségben megbetegedjen.
  • Kölyök kutyákban: ha a szuka megfelelően volt vakcinázva, a szervezetében különféle ellenanyagok termelődnek, amelyek a kórokozók legyőzésében fontosak, ha azok a szervezetbe bejutnak. A kölykök az első tejjel (kolosztrummal) hozzájutnak ezekhez az ellenanyagokhoz, így életül első néhány hetében megfelelően védettek a fertőzésekkel szemben.
  • Sajnos azonban ezeknek az ellenanyagoknak a szintje fokozatosan csökken a kiskutyák szervezetében, így az általuk nyújtott védelem is egyre csekélyebb. Annak érdekében, hogy a megfelelő védelem életük elkövetkezőrészében is fennálljon, a kölyköket ún. alapimmunizálásban kell részesíteni. Ennek során kedvencünk több vakcinát is kap 2-3 hetes időközökkel. A bevezető vakcinázás ugyanis csak alacsony szintű védettséget alakít ki, mely előkészíti az immunrendszert a teljes védettség kifejlődéséhez. Az oltások hatására a kölykök szervezete fokozatosan termeli saját ellenanyagait. Kiskutyánkat csak akkor vihetjük sétálni, s más állatok társaságába, ha a védőoltások hatására már teljesen „kiépítette” saját védelmi rendszerét!
    Fontos tudni azt is, hogy a védőoltások hatékonyságát az anyától származó ellenanyagok, valamint az esetlegesen előforduló élősködők, illetve a meglévő fertőzések negatív irányban befolyásolják. Mindig tájékozódjunk tehát az anya immunállapotáról (mikor és milyen védőoltásokat kapott, milyen betegségeken és mikor esett át), illetve az első védőoltás beadatása előtt már gondoskodjunk a hatékony féreghajtásról.
  • Felnőtt állatokban: Kölyökkori hatékony alapimmunizálás után a folyamatos védettség fenntartásához emlékeztető oltásokra van szükség. A magyar jogszabály előírja a kutyák évenkénti veszettség elleni vakcinázását! De a fent említett többi fertőző betegség ellen is évente védőoltásokat kell kapnia kedvencünknek.
  • A betegség esetleges átvészelése következtében termelődő ellenanyagok által létesített védelem.

A Zalai Állatgyógyászati Centrumban alkalmazott alapimmunizálási protokol

ÉLETKOR MEGELŐZENDŐ BETEGSÉG (vakcina)
6. hét Féregtelenítés
7. hét Parvovírusos bélgyulladás (P)
9. hét Szopornyica, fertőző májgyulladás, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis (DHPL)
11.hét Coronavírusos bélgyulladás (C) Ajánlott ez ellen is oltani.
13. hét Szopornyica, fertőző májgyulladás, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis + coronavírusos bélgyulladás (DHPL+C)
16. hét Veszettség (R)
39. hét Szopornyica, fertőző májgyulladás, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis + coronavírusos bélgyulladás + féregtelenítés (DHPL+C+F)
42. hét Veszettség (R)

A vakcináció dokumentálása, oltási igazolvány

Az első védőoltás beadását követően a kutyának saját, nemzetközi oltási igazolványt állítunk ki, melybe ettől kezdve beírjuk a beadott oltás dátumát, beragasztjuk a használt vakcina címkéjét, aláírásunkkal és pecsétünkkel hitelesítjük, illetve bejegyezzük a szükséges ismétlőoltás időpontját. Ezenkívül ebbe a kiskönyvbe írjuk be a féregtelenítéseket is.
Ha valaki külföldre szeretne utazni kedvencével, a kutyát chippel kell ellátnunk, majd egy útlevelet kell kiállítanunk részére, s ebbe kell bevezetnünk a vakcinázásokat.
Természetesen saját számítógépes rendszerünkbe is nyitunk egy saját kórlapot minden betegünknek, melybe bevezetünk minden védőoltást, féregtelenítést és egyéb kezelést. Igény esetén a tulajdonost levélben, telefonon, vagy e-mailben tájékoztatjuk , mikor lesz aktuális a következő beavatkozás (védőoltás, féregtelenítés, külső élősködők elleni kezelés, stb.)