Táplálék-allergia

Kutyákban és macskákban is egyre gyakrabban előforduló probléma a takarmány valamely komponense (főleg valamely fehérje, esetleg szénhidrát, lipopoliszacharid vagy lipo- és glükoproteinek) által kiváltott allergiás reakció. Ennek hátterében az immunrendszer abnormális reakciója áll valamely eleség komponenssel szemben. Az allergiás elváltozások bizonyos esetekben az eleség felvételét követően azonnal (percek-órák múlva), míg más esetekben csak később (órák-napok elteltével) alakulnak ki.

 

Sajnos nincs olyan tünet, amely egyértelműen csak az eleség allergiára jellemző. A legtöbb esetben azonban az érintett állatnál viszketegség és következményes vakaródzás, valamint a bőr intenzív nyalása figyelhető meg.

 

Macskák esetében főleg az arcot, a füleket és a nyak környékét érinti a viszketés. További jel lehet náluk emellett a helyi, vagy esetleg az egész testre kiterjedő, generalizált korpásodás és pörkképződés; szimmetrikus vagy helyi szőrhullás; a külső fül gyulladása (amely bizonyos esetekben az egyetlen tünet).

 

A kutyák általában a lágyék tájékukat nyalják, harapdálják. Emellett azonban náluk is gyakran érintettek a cicáknál említett területek is. Gyakori azonban ebek esetében a lábvégek, a hónaljak és a fej bőrének elváltozásai is.

 

A diagnózis felállítása nem a legkönnyebb feladat. Az eleség allergiára utalhat a gyulladáscsökkentőkre sem csillapodó viszketés, illetve a bőr elváltozásokkal egyidejűleg jelentkező gyomor- és bélrendszeri tünetek (pl. hányás, visszatérő hasmenés, gyakori flatuatio). A megfelelő, célra vezető diagnosztikai eljárás ilyen esetben az ún. elvonásos és provokációs diéta. Ennek lényege, hogy olyan házi készítésű eleséget, vagy kereskedelmi forgalomban lévő hypoallergén tápot kell adnunk kedvencünknek, amely olyan fehérjét és szénhidrát komponenst tartalmaz, amellyel eddig nem találkozott még a szervezete. (Ez általában a bárány, kacsa vagy hal tartalmú eleség.) Ezt a diétát legalább 2 hónapig kell folytatni. Fontos azonban, hogy megkezdése előtt 6 héttel, valamint a diéta alatt nem szabad glükokortikoid-kezelést alkalmazni, illetve 1 hétég antihisztamint sem adnunk kedvencünknek. A diéta teljes idejére vonatkozik, hogy csak a kijelölt takarmányt fogyaszthatja (még jutalomfalatot vagy egyéb „csemegét”)!!!!!!! A diagnózisunkat megerősíti, ha az eredeti eleséget ismét etetni kezdjük, és a bőrtünetek erre ismételten kialakulnak. (Ezek általában 1-3 nap alatt, de olykor csak 14 nap után, esetleg már 1-2 óra múlva alakulnak ki.)

 

A gyógykezelés szempontjából a legfontosabb, hogy az allergiát kiváltó anyag felvételét megakadályozzuk! (Ez abban az esetben, ha állatunk több takarmány komponensre is allergiás, bizonyos nehézséget okozhat.) Erős viszketés és súlyosabb bőrtünetek esetén gyulladáscsökkentő terápiát is lehet alkalmazni.