Bűzmirigy vagy végbélmirigy ápolása

Bár nagyon sokan nem tudják, a kutyák végbélnyílásánál kétoldalt, a belső oldalon található 1-1 mirigy. Ezek a végbélmirigyek folyamatosan termelik váladékukat, mellyel a kedvenceink egymás számára jól érthető szagjeleket helyeznek el a bélsár ürítésekor, valamint ez a váladék biztosítja a bélsár kellő sikamlósságát. Normális esetben a bűzmirigy ürülése gond nélkül történik, a tartalmának távozását a kellően kemény bélsár segíti.

 

Manapság azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a mirigy valamilyen oknál fogva (pl. hosszabb ideig lágyabb, nem kellően kemény bélsár ürítése; a mirigy rövid, vékony kivezető nyílása eltömődik) nem tud kellően ürülni. A váladékát azonban folyamatosan termeli, ami végül kellemetlen, feszítő érzést okoz kedvencünknek, aki a fenekén szánkázva próbálja orvosolni a helyzetet. Gyakran ez segít is, s a mirigy kiürül. Ajánlatos azonban ilyenkor kutyusunkkal az állatorvost felkeresni, aki a mirigy tartalmát manuális úton eltávolítja, s felméri, hogy esetleges egyéb beavatkozásra szükség van-e.

 

Tudnunk kell, hogy gyakran a pangó tartalom és különböző kórokozók hatására a mirigy begyullad. Ebben az esetben általában nem elegendő csupán a mirigy kinyomása, hanem egyéb gyulladáscsökkentő, illetve a kórokozók elleni célzott antibiotikumos terápiát is alkalmazni kell. Vannak esetek, amikor azonban a konzervatív kezelés nem elegendő, s ilyenkor a mirigy sebészi eltávolítására van szükség.

 

Előfordul, hogy ha a gyulladt mirigyből a felhalmozódott tartalmat nem távolítjuk el időben, akkor a végbélmirigy feletti bőrön sipoly képződik, s ezen keresztül ürül a külvilágra a gyulladásos váladék.

 

A bűzmirigy teltségére és gyulladására általános tünetek is felhívják a gazdi figyelmét. Ilyen pl. az állandósuló vakarózás, fülrázás, esetleg a külső hallójárat gyulladása, illetve különböző allergiás tünetek a bőr felszínén. Természetesen ezek a tünetek is csökkennek, majd megszűnnek, ha a bűzmirigyet megfelelően elláttuk.

 

Ajánlatos bizonyos időközönként a végbélmirigy állapotát is ellenőriztetni az állatorvossal (erre jó alkalom pl. a védőoltások beadása). Bizonyos egyedek igénylik a mirigy rendszeres kinyomását (általában kistestű, lakásban tartott egyedek). Ezt a kutyakozmetikusok is el szokták végezni a szolgáltatásuk részeként. Abban az esetben azonban, ha rendellenes elváltozást tapasztalnak, a pácienst átirányítják az állatorvoshoz. Ha azonban túl gyakran nyomják ki a mirigyet, akkor a spontán ürülése előbb-utóbb abbamarad, s ettől kezdve állandó program lesz az állatorvosi rendelő ebből a célból való felkeresése.